Witam
Jak podejść do tego zadania?
Do trzech szuflad rzucamy na chybił trafił pięć kul. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że żadna szuflada nie będzie pusta, pod warunkiem, że tylko w jednej szufladzie znajdzie się jedna kula ?
Pozdrawiam
Grzesiek
Rzucanie chybił-trafił kulami w szuflady... jak kulą w pĹ
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 10:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- bartholdy
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
Rzucanie chybił-trafił kulami w szuflady... jak kulą w pĹ
Zdaje się, że...
\(\displaystyle{ \overline{\overline\over\Omega} = 3^5\\
\overline{\overline\over A} = {3\choose 1}{2\choose 1}{1\choose 1}{1\choose 1}{1\choose 1}+{3\choose 1}{2\choose 1}{1\choose 1}{2\choose 1}{1\choose 1}\\
P(A) = \frac{2}{27}}\)
Mamy szuflady A B C,
Pierwszą kulę możemy umieścić na 3 sposoby, niech pójdzie do A. Dla drugiej wybieramy z dwóch, niech pójdzie do B, trzecia idzie też do B, czwarta i piąta do C, albo trzecia pójdzie do C, czwarta i piąta do B lub C zamiennie.
\(\displaystyle{ \overline{\overline\over\Omega} = 3^5\\
\overline{\overline\over A} = {3\choose 1}{2\choose 1}{1\choose 1}{1\choose 1}{1\choose 1}+{3\choose 1}{2\choose 1}{1\choose 1}{2\choose 1}{1\choose 1}\\
P(A) = \frac{2}{27}}\)
Mamy szuflady A B C,
Pierwszą kulę możemy umieścić na 3 sposoby, niech pójdzie do A. Dla drugiej wybieramy z dwóch, niech pójdzie do B, trzecia idzie też do B, czwarta i piąta do C, albo trzecia pójdzie do C, czwarta i piąta do B lub C zamiennie.