Zbieżność ciagu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
20lisek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy

Zbieżność ciagu

Post autor: 20lisek »

Dany jest ciąg niezależnych zmiennych losowych \(\displaystyle{ \left\{ X_{n},n \ge 1\right\}}\) o gęstościach
\(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases} nx^{n-1}, 0 \le x \le 1 \\ 0, poza \end{cases}}\)
Zbadać słabą zbieżność ciągu \(\displaystyle{ \left\{ Y_{n}, n \ge 1\right\}}\), gdzie \(\displaystyle{ Y_{n}={M_{n}}^{n^{2}}}\) oraz \(\displaystyle{ M_{n}=max(X_{1},X_{2},...,X_{n})}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Zbieżność ciagu

Post autor: bartek118 »

Słaba zbieżność jest równoważna zbieżności dystrybuant.
ODPOWIEDZ