wartość oczekiwana i wariancja zm. los. X
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 24 razy
wartość oczekiwana i wariancja zm. los. X
obliczyć wartość oczekiwana i wariancję zmiennej X
a) \(\displaystyle{ P(X=n)= \frac{1}{ 2^{n} }}\) , n=1,2,...
b) \(\displaystyle{ P(X=n)= \frac{1}{en!}}\) , n=o,1,2,...
a) \(\displaystyle{ P(X=n)= \frac{1}{ 2^{n} }}\) , n=1,2,...
b) \(\displaystyle{ P(X=n)= \frac{1}{en!}}\) , n=o,1,2,...
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
wartość oczekiwana i wariancja zm. los. X
Może napiszę formalnie:
\(\displaystyle{ \mathbb{E}X = \sum_{n=1}^{\infty} n\cdot \mathbb{P}\left( X = n\right)}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}X = \sum_{n=1}^{\infty} n\cdot \mathbb{P}\left( X = n\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 24 razy
wartość oczekiwana i wariancja zm. los. X
czyli będzie:
a) \(\displaystyle{ EX= \frac{n}{2^{n}}}\)
b) \(\displaystyle{ EX= \frac{n}{en!}= \frac{1}{e(n-1)!}}\)
a) \(\displaystyle{ EX= \frac{n}{2^{n}}}\)
b) \(\displaystyle{ EX= \frac{n}{en!}= \frac{1}{e(n-1)!}}\)