Witam
Dane są zbiory\(\displaystyle{ X={0,1,2,3,4} i Y={5,6,7,8,9,10}}\). Z obu zbiorów losujemy po 2 liczby . Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A-wylosowano dokładnie jedną liczbę nieparzystą
B-wylosowane liczby są wyrazami pewnego czterowyrazowego ciągu arytmetycznego.
DWa zbiory X i Y
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
DWa zbiory X i Y
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= {5 \choose 2} \cdot {6 \choose 2} =150\\
\overline{\overline{A}}={2 \choose 1} \cdot {3 \choose 1} \cdot {3 \choose 2}+{3 \choose 2} \cdot {3 \choose 1} \cdot {3 \choose 1}=45\\
P\left( A\right) =0,3\\
B=\left\{ \left\{ 0,3,6,9\right\},\left\{ 1,3,5,7\right\},\left\{ 1,4,7,10\right\},\left\{2,4,6,8 \right\},\left\{ 3,4,5,6\right\} \right\}\\
\overline{\overline{B}}=5\\
P\left( B\right) =0,0\left( 3\right)}\)
\overline{\overline{A}}={2 \choose 1} \cdot {3 \choose 1} \cdot {3 \choose 2}+{3 \choose 2} \cdot {3 \choose 1} \cdot {3 \choose 1}=45\\
P\left( A\right) =0,3\\
B=\left\{ \left\{ 0,3,6,9\right\},\left\{ 1,3,5,7\right\},\left\{ 1,4,7,10\right\},\left\{2,4,6,8 \right\},\left\{ 3,4,5,6\right\} \right\}\\
\overline{\overline{B}}=5\\
P\left( B\right) =0,0\left( 3\right)}\)