Rzucamy n razy dwiema symetrycznymi sześciennymi kostkami do gry. Oblicz, dla jakich n prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej raz tej samej liczby oczek na obu kostkach jest mniejsze od 671/1296
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam Antek
prawdobodobieństwo - kostka do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
prawdobodobieństwo - kostka do gry
Otrzymanie tej samej liczby oczek: \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\).
Ani razu nie otrzymamy tej samej liczby oczek: \(\displaystyle{ (\frac{5}{6})^n}\)
Czyli co najmniej raz otrzymamy tą samą liczbę oczek: \(\displaystyle{ 1-(\frac{5}{6})^n}\).
\(\displaystyle{ 1-(\frac{5}{6})^n\frac{625}{1296}=(\frac{5}{6})^4\\
n}\)
Ani razu nie otrzymamy tej samej liczby oczek: \(\displaystyle{ (\frac{5}{6})^n}\)
Czyli co najmniej raz otrzymamy tą samą liczbę oczek: \(\displaystyle{ 1-(\frac{5}{6})^n}\).
\(\displaystyle{ 1-(\frac{5}{6})^n\frac{625}{1296}=(\frac{5}{6})^4\\
n}\)