Z tali 52 kart wylosowano 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania:
a)karety,
b)pokera w dowolnym kolorze.
Z tali 52 kart wylosowano 5 kart..
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Z tali 52 kart wylosowano 5 kart..
Poker to pięć krat w kolejności takiego samego koloru.
Czyli odpowiedz do a) to \(\displaystyle{ {13 \choose 1} {4 \choose 4}}\) ?
Czyli odpowiedz do a) to \(\displaystyle{ {13 \choose 1} {4 \choose 4}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Z tali 52 kart wylosowano 5 kart..
Mamy dokładnie 40 różnych pokerów (po 10 na każdy kolor), zatem:
\(\displaystyle{ \frac{40}{{52\choose 5}}}\).
Różnych karet masz \(\displaystyle{ 13\cdot 48}\), ponieważ 5-ta karta może być dowolna, zatem:
\(\displaystyle{ \frac{13\cdot 48}{{52\choose 5}}}\).
\(\displaystyle{ \frac{40}{{52\choose 5}}}\).
Różnych karet masz \(\displaystyle{ 13\cdot 48}\), ponieważ 5-ta karta może być dowolna, zatem:
\(\displaystyle{ \frac{13\cdot 48}{{52\choose 5}}}\).