Wyznaczanie funkcji - prawd. geom.
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Wyznaczanie funkcji - prawd. geom.
Z kwadratu jednostkowego wybrano losowo punkt o współrzędnych\(\displaystyle{ (x,y)}\). Wyznaczyć funkcje:
1) \(\displaystyle{ f(a) = P \{min (x,y) < a\}}\)
2) \(\displaystyle{ g(a) = P \{ max(x, \frac{1}{3})} < a \}}\)
Pierwszy raz z tym się spotykam i nie wiem, jak wyznaczyć.
1) \(\displaystyle{ f(a) = P \{min (x,y) < a\}}\)
2) \(\displaystyle{ g(a) = P \{ max(x, \frac{1}{3})} < a \}}\)
Pierwszy raz z tym się spotykam i nie wiem, jak wyznaczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Wyznaczanie funkcji - prawd. geom.
\(\displaystyle{ min}\) i \(\displaystyle{ max}\) to zapewne najmniejszy punkt i największy punkt, a co to jest \(\displaystyle{ a}\)? To jest bok kwadratu?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyznaczanie funkcji - prawd. geom.
A gdzie tu masz mowę o jakimkolwiek kwadracie?
Przyjrzyj się treści zadania, tam masz odpowiedź na to, czym jest \(\displaystyle{ a}\).
Przyjrzyj się treści zadania, tam masz odpowiedź na to, czym jest \(\displaystyle{ a}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Wyznaczanie funkcji - prawd. geom.
W treści jest wspomniane: kwadrat jednostkowy. A jednak to ważne, bo ten kwadrat ma wierzchołki w punktach o współrzędnych (0,0), (0,1), (1,0), (1,1), a nie wiedziałam.
A to pewnie to jest funkcja a?
A to pewnie to jest funkcja a?
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Wyznaczanie funkcji - prawd. geom.
Prawdopodobieństwem?yorgin pisze:\(\displaystyle{ a}\) nie jest funkcją.
Czym więc jest?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyznaczanie funkcji - prawd. geom.
Źle.
Jak teraz wygląda zbiór \(\displaystyle{ \{(x,y):\min (x,y) < a\}}\) ?
To argument funkcji definiowanej przez prawdopodobieństwo.sandra-91 pisze: 1) \(\displaystyle{ f(a) = P \{min (x,y) < a\}}\)
2) \(\displaystyle{ g(a) = P \{ max(x, \frac{1}{3})} < a \}}\).
Jak teraz wygląda zbiór \(\displaystyle{ \{(x,y):\min (x,y) < a\}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Wyznaczanie funkcji - prawd. geom.
Właśnie myślę i nie mam pojęcia. Czy da się to sporządzić na wykresie? Tylko jak to zrobić?
Można by narysować kwadrat jednostkowy.
Można by narysować kwadrat jednostkowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Wyznaczanie funkcji - prawd. geom.
O co chodzi z pytajnikiem?yorgin pisze:Da się sporządzić na wykresie. Wystarczy skorzystać z definicji minimum.
\(\displaystyle{ \min(x,y)<a \iff ?}\)
Czyżby o to chodziło?
\(\displaystyle{ \begin{cases} y, &\text{gdy } x \ge y\\x, &\text{gdy } y \ge x\end{cases}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyznaczanie funkcji - prawd. geom.
Tam nie będzie układu równań. Ale \(\displaystyle{ a}\) pojawi się.
Kiedy minimum dwóch liczb jest mniejsze od \(\displaystyle{ a}\)?
Kiedy minimum dwóch liczb jest mniejsze od \(\displaystyle{ a}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Wyznaczanie funkcji - prawd. geom.
Pewnie chodzi o: \(\displaystyle{ 2a-a^2}\). Mam podane odpowiedzi, a napisałam tutaj, bo liczyłam na to, że uzyskam jakieś informacje, które pozwolą mi zrozumieć to zadanie.yorgin pisze:Tam nie będzie układu równań. Ale \(\displaystyle{ a}\) pojawi się.
Kiedy minimum dwóch liczb jest mniejsze od \(\displaystyle{ a}\)?
W sumie nie wiem, dlaczego \(\displaystyle{ a^2}\).