osiem rzutów kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Rukia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 lut 2013, o 23:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

osiem rzutów kostką

Post autor: Rukia »

Jakie jest prawdopodobieństwo, że w 8 rzutach kostką wypadną dokładnie 3 trójki i 4 czwórki?
Awatar użytkownika
mlody3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 1 mar 2012, o 01:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3city
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 24 razy

osiem rzutów kostką

Post autor: mlody3k »

Łącznie możliwości masz:
\(\displaystyle{ |\Omega|=6^8}\)
Jest to wariacja, czyli uwzględniłem kolejność.

Ponieważ masz ściśle ustalone jakie mają być wyniki, jedyne co musisz zrobić to je przemieszać, zatem:
\(\displaystyle{ |A|=8!}\)

Co daje:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{|A|}{|\Omega|}=\frac{8!}{6^8}=\frac{35}{1438}}\)

W razie czego zawsze można wypisać sobie wszystkie możliwości, jest ich "tylko" 35.
ODPOWIEDZ