kula w urnie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pati24787
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 09:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL

kula w urnie

Post autor: pati24787 »

W urnie są 4 kule białe, 3 czarne, 5 niebieskich. Oblicz prawdopodobieństwo wybrania
trzech kul tak aby każda była w innym kolorze?
szw1710

kula w urnie

Post autor: szw1710 »

Najprościej chyba z użyciem drzewka. Po prostu to rozrysuj. Za każdym losowaniem składy urn się odpowiednio zmieniają. Doświadczenie jest trzyetapowe.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

kula w urnie

Post autor: yorgin »

Równie prosto wyjdzie zliczanie wszystkich zdarzeń i zdarzeń sprzyjających.
Ukryta treść:    
pati24787
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 09:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL

kula w urnie

Post autor: pati24787 »

\(\displaystyle{ |\Omega|=\frac{12\cdot 11\cdot 10}{6}=2\cdot 11\cdot 10=220}\)

\(\displaystyle{ |A|=5\cdot 4\cdot 3=60}\)

\(\displaystyle{ P (A)=\frac{60}{220}=\frac{3}{11}}\)



Czy dobrze rozwiązałam?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

kula w urnie

Post autor: yorgin »

Dobrze rozwiązałaś.
pati24787
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 09:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL

kula w urnie

Post autor: pati24787 »

Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ