Losowanie
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Losowanie
Nie możemy wylosować liczby podzielnej przez 3, to oczywiste.
Możliwe reszty: 1, 1, 1; 1, 2, 2.
Czyli:
\(\displaystyle{ P_1=\frac{C^3_{67}}{C^3_{201}}=\frac{\frac{67!}{3!\cdot 64!}}{\frac{201!}{3!\cdot 198!}}=\frac{47905}{1333300}}\)
\(\displaystyle{ P_2=\frac{C^1_{67}\cdot C^2_{67} }{C^3_{201}}=\frac{67\cdot \frac{67!}{2!\cdot 65!}}{\frac{201!}{3!\cdot 198!}}=\frac{148137}{1333300}}\)
\(\displaystyle{ P=P_1+P_2=\frac{47905}{1333300}\ +\ \frac{148137}{1333300}=\frac{1463}{9950}}\)
Możliwe reszty: 1, 1, 1; 1, 2, 2.
Czyli:
\(\displaystyle{ P_1=\frac{C^3_{67}}{C^3_{201}}=\frac{\frac{67!}{3!\cdot 64!}}{\frac{201!}{3!\cdot 198!}}=\frac{47905}{1333300}}\)
\(\displaystyle{ P_2=\frac{C^1_{67}\cdot C^2_{67} }{C^3_{201}}=\frac{67\cdot \frac{67!}{2!\cdot 65!}}{\frac{201!}{3!\cdot 198!}}=\frac{148137}{1333300}}\)
\(\displaystyle{ P=P_1+P_2=\frac{47905}{1333300}\ +\ \frac{148137}{1333300}=\frac{1463}{9950}}\)