trzy punkty z przedziału [0,1]
trzy punkty z przedziału [0,1]
Z przedziału [0,1] wybrano losowo 3 punkty. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma ich kwadratów jest co najmniej \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)? Jak zabrać się do tego?
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
trzy punkty z przedziału [0,1]
Jeśli losowo oznacza z rozkładu jednostajnego i wybierano je niezależnie od pozostałych, to prawdopodobieństwo to wynosi
\(\displaystyle{ \int \int \int_{ \{ x^2+y^2+z^2 \ge \frac{1}{2} \} } dxdydz}\)
\(\displaystyle{ \int \int \int_{ \{ x^2+y^2+z^2 \ge \frac{1}{2} \} } dxdydz}\)