Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ {1,2,5,6,7,9}}\) losujemy dwie różne cyfry i tworzymy z nich liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy nieparzystą?
Mam takie rozwiązanie:
\(\displaystyle{ |\Omega| = |V_{6}^{2}|=30}\)
to rozumiem, ale dalej mam:
\(\displaystyle{ |A|=5*4=20}\)
I nie mogę sobie przypomnieć dlaczego akurat takie równanie mam do A.
2 zadanie:
Rzucamy trzema kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na żadnej kostce nie wypadła szóstka, jeśli na każdej wypadła inna liczba.
\(\displaystyle{ |\Omega|=6*5*4=120}\) prawodopodobieństwo że wypadła inna liczba
\(\displaystyle{ |A|=5*4*3=60}\)
Tu również nie wiem skąd te liczby się wzięły w omedze i w A.
losowanie cyfr/rzuty kostkami
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
losowanie cyfr/rzuty kostkami
1)
\(\displaystyle{ |A|}\) - liczba nieparzysta kończy się nieparzystą cyfrą. Losujemy więc cyfrę jedności spośród czterech cyfr nieparzystych, natomiast cyfrę dziesiątek spośród pięciu pozostałych.
2)
W obydwu przypadkach są to wariacje bez powtórzeń (albo wykorzystanie twierdzenia o mnożeniu).
\(\displaystyle{ |A|}\) - liczba nieparzysta kończy się nieparzystą cyfrą. Losujemy więc cyfrę jedności spośród czterech cyfr nieparzystych, natomiast cyfrę dziesiątek spośród pięciu pozostałych.
2)
W obydwu przypadkach są to wariacje bez powtórzeń (albo wykorzystanie twierdzenia o mnożeniu).