Iloczyn liczb podzielny przez 3
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Iloczyn liczb podzielny przez 3
Spośród liczb naturalnych od 1 do 201 losujemy bez zwracania trzy liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ich iloczyn jest podzielny przez 3
Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak się do tego zabrać ;/ Jeśli bez zwracania to moc zbioru omega to jest 199 * 200 * 201?
Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak się do tego zabrać ;/ Jeśli bez zwracania to moc zbioru omega to jest 199 * 200 * 201?
- kominkowa
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań, Wlkp
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Iloczyn liczb podzielny przez 3
Wyznacz ilość liczb z tego przedziału podzielnych przez 3 (np. korzystając z własności ciągu arytmetycznego).
Podzielnych przez 3: 67 liczb.
Zauważ, że aby warunek był spełniony, wystarczy wylosować jedną podzielną przez 3. Stąd:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{67 \cdot 200 \cdot 199}{201 \cdot 200 \cdot 199}= \frac{67}{201}}\)
Bez symbolu Newtona, najprostszą metodą: najpierw losujemy tę podzielną przez trzy, a potem dowolne (umniejszając 'pulę', bo bez zwracania).
Podzielnych przez 3: 67 liczb.
Zauważ, że aby warunek był spełniony, wystarczy wylosować jedną podzielną przez 3. Stąd:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{67 \cdot 200 \cdot 199}{201 \cdot 200 \cdot 199}= \frac{67}{201}}\)
Bez symbolu Newtona, najprostszą metodą: najpierw losujemy tę podzielną przez trzy, a potem dowolne (umniejszając 'pulę', bo bez zwracania).
Ostatnio zmieniony 21 lut 2013, o 19:38 przez kominkowa, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Iloczyn liczb podzielny przez 3
Może się zdarzyć, że liczbę podzielną przez \(\displaystyle{ 3}\) wylosujemy dopiero za drugim razem. Może się też zdarzyć, że dopiero za trzecim. Trzeba do Twojego wyniku dodać prawdopodobieństwa tych zdarzeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Iloczyn liczb podzielny przez 3
Mógł bym w takim razie prosić o dokładne obliczenia tutaj? W odpowiedziach jest wynik
0,70592964824120603015075376884422, A Twój różni się o bardzo niewiele, kilka odległych cyfr po przecinku jest innych. Nie wiem co to oznacza, czy można przyjąć że to to samo czy nie
0,70592964824120603015075376884422(odpowiedź)
0,70564597146875627888286116134217(Twój)
0,70592964824120603015075376884422, A Twój różni się o bardzo niewiele, kilka odległych cyfr po przecinku jest innych. Nie wiem co to oznacza, czy można przyjąć że to to samo czy nie
0,70592964824120603015075376884422(odpowiedź)
0,70564597146875627888286116134217(Twój)
- kominkowa
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań, Wlkp
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Iloczyn liczb podzielny przez 3
Zdarzenia przeciwne - losujesz tak, by iloczyn nie był podzielny przez 3, czyli trzy liczby spośród stu trzydziestu czterech liczb przezeń niepodzielnych. Potem korzystasz z własności \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Iloczyn liczb podzielny przez 3
Najprostsze rozwiązanie.
Liczymy zdarzenie przeciwne - nie wylosowano żadnej liczby podzielnej przez trzy. Zdarzeń sprzyjających jest \(\displaystyle{ {134\choose 3}}\). Wszystkich zdarzeń jest \(\displaystyle{ {201\choose 3}}\).
Szukane prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ 1-\frac{{134\choose 3}}{{201\choose 3}}\approx 0.705929}\)
Liczymy zdarzenie przeciwne - nie wylosowano żadnej liczby podzielnej przez trzy. Zdarzeń sprzyjających jest \(\displaystyle{ {134\choose 3}}\). Wszystkich zdarzeń jest \(\displaystyle{ {201\choose 3}}\).
Szukane prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ 1-\frac{{134\choose 3}}{{201\choose 3}}\approx 0.705929}\)