\(\displaystyle{ X=N\cdot{Y}, \ P(N=0)=\frac{1}{3}, \ P(N=1)=\frac{2}{3}}\).
\(\displaystyle{ Y}\) ma rozkład jednostajny na \(\displaystyle{ [0,1]}\). Jaki rozkład ma \(\displaystyle{ X}\)?
Wyliczyłam dystrybuantę i wyszła mi:
\(\displaystyle{ F(x)=\begin{cases} 0 &\text{dla } x \le 0\\\frac{1}{3} + \frac{2}{3}x &\text{dla } x\in (0,1] \\ 1 &\text{dla } x>1\end{cases}}\)
I tu się pojawiają moje pytania, to już koniec rozwiązania? Jaki jest rozkład \(\displaystyle{ X}\)?
rozkład zmiennej losowej X
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
rozkład zmiennej losowej X
Rozkład \(\displaystyle{ X}\) jest następujący:
\(\displaystyle{ P(X=0)=\frac{1}{3}}\) ; \(\displaystyle{ f_{X}(x)=\frac{2}{3}}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,1]}\)
\(\displaystyle{ P(X=0)=\frac{1}{3}}\) ; \(\displaystyle{ f_{X}(x)=\frac{2}{3}}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,1]}\)