Prawdopobieństwo. Żeglarze.
Prawdopobieństwo. Żeglarze.
W obozie żeglarskim uczestniczy 20 osób, wśród których 6 ma patent żeglarza, a 2 patent sternika. Losujemy dwie osoby do przygotowania posiłku. Z pozostałych uczestników losujemy jedną do zmywania naczyń. Oblicz prawdopodobieństwo, że posiłek będą przygotowywać osoby bez żadnego patentu, a naczynia będzie zmywał sternik jachtowy.
Bardzo proszę o dobre wytłumaczenie, wyszły mi dwa wyniki w zależności od tego, czym policzyłam \(\displaystyle{ \frac{11}{95}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{11}{285}}\), a przecież poprawny może być tyko jeden.
(nie mam do tego zadania odpowiedzi).
Będę niezmiernie wdzięczna.
Bardzo proszę o dobre wytłumaczenie, wyszły mi dwa wyniki w zależności od tego, czym policzyłam \(\displaystyle{ \frac{11}{95}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{11}{285}}\), a przecież poprawny może być tyko jeden.
(nie mam do tego zadania odpowiedzi).
Będę niezmiernie wdzięczna.
Prawdopobieństwo. Żeglarze.
Przepraszam, że dopiero teraz piszę, nie mogłam wcześniej:
Omega u mnie to 20 po 3
z metody drzewka wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{11}{285}}\) jednak licząc kombinatorycznie, dostaję wynik trzykrotnie większy, co jest prawidłowe?
Omega u mnie to 20 po 3
z metody drzewka wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{11}{285}}\) jednak licząc kombinatorycznie, dostaję wynik trzykrotnie większy, co jest prawidłowe?
Prawdopobieństwo. Żeglarze.
no to moment, w zdarzeniu A- bpatentu mam 2 z 20, B - sternik mam 1 z 18 ,ok, to jakie tu są omegi ? . .
Prawdopobieństwo. Żeglarze.
ok, czyli to są omegi
czyli ilość elementów sprzyjających zdarzeniu A, to 18, a B, to 2,
Mam jeszcze pytanie, mógłbyś mnie uświadomić kiedy stosujemy metodę drzewek, a kiedy kombinatorykę? do jakich rodzajów prawdopodobieństw?
czyli ilość elementów sprzyjających zdarzeniu A, to 18, a B, to 2,
Mam jeszcze pytanie, mógłbyś mnie uświadomić kiedy stosujemy metodę drzewek, a kiedy kombinatorykę? do jakich rodzajów prawdopodobieństw?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prawdopobieństwo. Żeglarze.
Ale sprzyjające są inne - co do ilości.
2 bez licencji masz na 12 po 2 sposobów.
Sternik - tu trafiłaś.
Jak liczyć - brak reguł. Drzewko to kombinatoryczne prawdopodobieństwo całkowite.
2 bez licencji masz na 12 po 2 sposobów.
Sternik - tu trafiłaś.
Jak liczyć - brak reguł. Drzewko to kombinatoryczne prawdopodobieństwo całkowite.
Prawdopobieństwo. Żeglarze.
dobra podsumujmy tych żeglarzy w końcu :
zd. sprzyjające :
sternik - 2
bpatentu- 2
omega sternik 1 z 18
omega bpatentu 2 z 12
policzyć prawdopodobieństwa i na końcu je do siebie dodać
czy w końcu dobrze? . .
zd. sprzyjające :
sternik - 2
bpatentu- 2
omega sternik 1 z 18
omega bpatentu 2 z 12
policzyć prawdopodobieństwa i na końcu je do siebie dodać
czy w końcu dobrze? . .
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prawdopobieństwo. Żeglarze.
Przecież
piasek101 pisze:Ale sprzyjające są inne - co do ilości.
2 bez licencji masz na 12 po 2 sposobów.
Sternik - tu trafiłaś.