P(A/B)= ...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Effa88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 gru 2006, o 20:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 3 razy

P(A/B)= ...

Post autor: Effa88 »

jeszcze jedno

wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A\cap B^{'})=P(A^{'}\cap{B})}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap {B}) = P(A^{'}\cap {B^{'}}) = 0,2}\)
Oblicz P(A/B)


Zapis poprawiłam, jeśli się coś nie zgadza to popraw sama.
Zapoznaj się z zapisem obowiązującym na forum.
ariadna
Ostatnio zmieniony 28 mar 2007, o 21:48 przez Effa88, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11367
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

P(A/B)= ...

Post autor: mol_ksiazkowy »

wsk
\(\displaystyle{ p(B)=p(A \cap B) +p(A\prime \cap B)}\)
sopi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 11 lut 2007, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kielc
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 7 razy

P(A/B)= ...

Post autor: sopi »

dlaczego akurat tak sie rowna??
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11367
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

P(A/B)= ...

Post autor: mol_ksiazkowy »

gdyz zdarzenia te sa rozlaczne ,
tj \(\displaystyle{ A \cap B , \ A^\prime \cap B}\)
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

P(A/B)= ...

Post autor: Janek Kos »

\(\displaystyle{ A\cup A'=\Omega}\)
\(\displaystyle{ P(B)=P(B\cap\Omega)=P(B\cap(A\cup A'))=P((B\cap A)\cup(B\cap A'))=P(B\cap A)+P(B\cap A')-P(B\cap A\cap B\cap A')=P(B\cap A)+P(B\cap A')-P(B\cap 0)=P(B\cap A)+P(B\cap A')}\)
ODPOWIEDZ