Witam wszystkich,
Mam do rozwiązania następujące zadanie:
Zmienne losowe X i Y są niezależne i mają ten sam rozkład z dystrybuanty:
\(\displaystyle{ F(x) = \hspace{2} \ 0 \ \hspace{5} dla \ \hspace{2} t < 0 \\
\ \ \ \ \ \ t \ dla \ t \ <0,1) \\
1 \ w \ przeciwnych \ przypadkach \\}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ P(min (X,Y) > \frac{1}{3})}\)
Jak to zrobić? Wiem jak wyznacza się prawdopodobieństwo z dystrybuanty, ale nie wiem co znaczy zapis \(\displaystyle{ P(min (X,Y) > \frac{1}{3})}\). Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Zmienna losowa dwuwymiarowa
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 lut 2013, o 01:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
Zmienna losowa dwuwymiarowa
Na początek wyznacz dystrybuante zmiennej
\(\displaystyle{ Z=min (X,Y)}\)
Czyli \(\displaystyle{ F_{Z}(x)=P\left( Z \le t\right)=P\left( min (X,Y) \le t\right)}\)
nie jest to trudne do wykonania, a później to już wiadomo..
\(\displaystyle{ Z=min (X,Y)}\)
Czyli \(\displaystyle{ F_{Z}(x)=P\left( Z \le t\right)=P\left( min (X,Y) \le t\right)}\)
nie jest to trudne do wykonania, a później to już wiadomo..