Rzut dwoma kostkami.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Rzut dwoma kostkami.

Post autor: Krzychuwasik »

Oblicz prawdopodobieństwo, że w rzucie dwiema kostkami otrzymamy:
a)sumę oczek podzielną przez \(\displaystyle{ 4}\)
b)iloczyn oczek mniejszy od \(\displaystyle{ 11}\)

W punkcie a) wypisałem sobie: \(\displaystyle{ (1,3);(2,2);(3,5);(4,4);(2,6);(6,6)}\)
I musi wyjść prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\). A z tego wychodzi mi \(\displaystyle{ P= \frac{6}{36}= \frac{1}{6}}\). Co źle robię i dlaczego? Jak obliczyć podpunkt b)? Czy też muszę sobie wypisać wszystkie możliwości jak w podpunkcie a) czy można jakoś szybciej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Rzut dwoma kostkami.

Post autor: piasek101 »

a) też w odwrotnej kolejności (3;1)

b) zacząć na palcach i może zobaczyć jakąś zależność
ODPOWIEDZ