Dystrybuanta warunkowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
romen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 lis 2010, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ziemia

Dystrybuanta warunkowa

Post autor: romen »

Przeglądając wykłady z probabilistyki natknąłem się na taki fragment: "Jeżeli zmienna losowa (X,Y) jest typu ciągłego, to przy pewnych założeniach dotyczących granicy, dystrybuanta warunkowa zmiennej losowej Y pod warunkiem X=x wyraża się wzorem:"

\(\displaystyle{ F(y|x)= \int_{- \infty }^{y} f(y|x) \mbox{d}y}\)

Czy mógłby ktoś wyjaśnić o jakie założenia tu chodzi?-- 15 lut 2013, o 01:07 --Może ktoś tu zajrzy w przyszłości:

\(\displaystyle{ F(y|x)= \lim_{ h\to 0} P(Y<y|x \le X < x +h) = \frac{ \int_{- \infty }^{y} f(x,y) \mbox{d}y }{ f_{1}(x) }}\)
ODPOWIEDZ