Strzelec strzela do celu do momentu pierwszego trafienia, ale nie może oddać więcej niż \(\displaystyle{ 4}\) strzały. Prawdopodobieństwo trafienia do celu wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\). Niech \(\displaystyle{ X}\) oznacza liczbę oddanych strzałów. Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\).
Próbowałam z rozkładem dwumianowym, ale to marny pomysł, bo dla \(\displaystyle{ k=4}\) mam dwie możliwości rozstrzygnięcia. proszę o pomoc.
strzelanie do celu
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 15 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
strzelanie do celu
Trafi po pierwszym strzale:
\(\displaystyle{ P(X=1)=\frac{1}{3}}\)
Trafi po drugim strzale:
\(\displaystyle{ P(X=2)=\frac{2}{3}\cdot \frac{1}{3}}\)
Trafi po trzecim strzale:
\(\displaystyle{ P(X=3)=\frac{2}{3}\cdot\frac{2}{3}\cdot\frac{1}{3}}\)
Nie jest ważne, co zrobi w czwartym, więcej nie może. Ten strzał pada z prawdopodobieństwem
\(\displaystyle{ P(X=4)=\frac{2}{3}\cdot\frac{2}{3}\cdot\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(X=1)=\frac{1}{3}}\)
Trafi po drugim strzale:
\(\displaystyle{ P(X=2)=\frac{2}{3}\cdot \frac{1}{3}}\)
Trafi po trzecim strzale:
\(\displaystyle{ P(X=3)=\frac{2}{3}\cdot\frac{2}{3}\cdot\frac{1}{3}}\)
Nie jest ważne, co zrobi w czwartym, więcej nie może. Ten strzał pada z prawdopodobieństwem
\(\displaystyle{ P(X=4)=\frac{2}{3}\cdot\frac{2}{3}\cdot\frac{2}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 10:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
strzelanie do celu
Właśnie tak zrobiłam i miałam 0 punktów za to zadanie. Może trzeba to jakoś policzyć z rozkładu geometrycznego?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
strzelanie do celu
Ja zastosowałem rozkład geometryczny z prawdopodobieństwem sukcesu równym \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), ale ucięty na czwartym strzale.
Można też narysować drzewo prawdopodobieństwa, wyniki wychodzą takie same.
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, dlaczego to ma być źle... Znasz prawidłowe rozwiązanie? Może prowadzący je przedstawiał? Chętnie bym się przyjrzał...
Można też narysować drzewo prawdopodobieństwa, wyniki wychodzą takie same.
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, dlaczego to ma być źle... Znasz prawidłowe rozwiązanie? Może prowadzący je przedstawiał? Chętnie bym się przyjrzał...