elementy próby

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
matpol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 7 sty 2013, o 12:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 1 raz

elementy próby

Post autor: matpol »

Mam zadanie i jego rozwiązanie
Partia towaru ma wadliwość\(\displaystyle{ 5 \%}\). Ilu elementową próbę należy pobrać, aby z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,95}\)można było twierdzić, że ilość sztuk wadliwych w próbie będzie wynosiła od \(\displaystyle{ 4 \%}\) do \(\displaystyle{ 6 \%}\) ?

I moje rozwiązanie
\(\displaystyle{ P(0,04 < S_{n} < 0,06) = 0,95}\)
\(\displaystyle{ P( \frac{0,04 - 0,95n}{ \sqrt{0,0475n} } <S_{n} < \frac{0,06 - 0,95n}{ \sqrt{0,0475n} }=0,95}\)
\(\displaystyle{ \Phi( \frac{0,06-0,95n}{ \sqrt{0,0475n} }) - \Phi( \frac{0,04-0,95n}{ \sqrt{0,0475n} })=0,95}\)
Czy jest to dobre rozwiązanie? A jeśli tak to jak je dalej policzyć ?
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

elementy próby

Post autor: lokas »

matpol pisze: \(\displaystyle{ P(0,04 < S_{n} < 0,06) = 0,95}\)
Taka mała różnica
\(\displaystyle{ P(0,04n < S_{n} < 0,06n) = 0,95}\)
ODPOWIEDZ