błąd pomiaru

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
marina92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 8 lut 2013, o 10:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

błąd pomiaru

Post autor: marina92 »

Pewien przyrząd pomiarowy robi błąd systematyczny \(\displaystyle{ 1 m}\) w stronę zawyżenia pomiaru i błąd losowy o rozkładzie \(\displaystyle{ N\left( 0; 0,5\right)}\) .
a) Obliczyć wartość przeciętną błędu pomiaru
b) Wyznaczyć prawdopodobieństwo, że błąd z jakim mierzone są badane przedmioty nie przekracza \(\displaystyle{ 2m}\)

proszę o pomoc
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7916
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

błąd pomiaru

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ X}\) - sumaryczny błąd pomiaru:
Funkcja gęstości błędu:
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{0.5\sqrt{2\pi}}e^{-\frac{(x-1)^2}{0.5}}.}\)

a) Wartość średnia (przeciętna) błędu pomiaru \(\displaystyle{ \overline{x} = 1m}\)- błąd systematyczny.
b) \(\displaystyle{ P( X \leq 2m) = \phi\left( \frac{1}{0.5}(2-1) \right) = \phi(2) = 0.97725.}\)
ODPOWIEDZ