rzut kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
marina92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 8 lut 2013, o 10:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

rzut kostką

Post autor: marina92 »

Adam uważa, że sukcesem w rzucie kostką do gry jest wyrzucenie liczby oczek większej niż \(\displaystyle{ 3}\). Jaki rozkład ma zmienna losowa opisująca liczbę rzutów do momentu uzyskania czwartego sukcesu? Obliczyć prawdopodobieństwo uzyskania czterech sukcesów nie później niż po \(\displaystyle{ 7}\) rzutach.
Bardzo proszę o pomoc.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

rzut kostką

Post autor: tometomek91 »

Prawdopodobieństwo sukcesu to \(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}}\). Obliczymy prawdopodobieństwo czwartego sukcesu za \(\displaystyle{ k}\)-tym razem (k>3). Musimy wybrać \(\displaystyle{ 3}\) miejsca na trzy wcześniejsze sukcesy spośród \(\displaystyle{ k-1}\) miejsc, a reszta to porażki, czyli jeśli przez \(\displaystyle{ X}\) oznaczyć zmienną losową opisującą liczbę rzutów do momentu uzyskania czwartego sukcesu, to
\(\displaystyle{ P(X=k)= {k-1 \choose 3} p^3 (1-p)^{k-1-3}}\).

Szukamy prawdopodobieństwa:
\(\displaystyle{ P(X=4)+P(X=5)+P(X=6)+P(X=7)}\)
wystarczy podstawić i policzyć.
ODPOWIEDZ