Dystrybuanta rozkładu absolutnie ciągłego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Studentka_mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 3 razy

Dystrybuanta rozkładu absolutnie ciągłego

Post autor: Studentka_mat »

Wyznaczyć stałe A,B tak aby funkcja
\(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} A+Be^{-x^2},\ \ \ \ \ \ dla\ x>0 \\ 0, \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ x \le 0 \end{cases}}\)
była dystrubantą rozkładu absolutnie ciągłego. Wyznaczyć gęstość tego rozkładu. Obliczyć \(\displaystyle{ P[|X|=1]}\) oraz \(\displaystyle{ P[|X| \le 1]}\), jesli X jest zmienna losową o powyższym rozkładzie.

Wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ A=1, \ \ B=-1\\
f(x)= \begin{cases} 2xe^{-x^2},\ \ \ \ \ \ dla\ x>0 \\ 0, \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ x \le 0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ P[|X| \le 1]= \int_{0}^{1} 2xe^{-x^2}dx=1-\frac{1}{e}}\)
Jak obliczyć \(\displaystyle{ P[|X|=1]}\)?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Dystrybuanta rozkładu absolutnie ciągłego

Post autor: yorgin »

Jesteś pewna co do pytania o \(\displaystyle{ P(|X|=1)}\) ?

Gdyż w rozkładach absolutnie ciągłych prawdopodobieństwo zdarzenia dyskretnego jest zerowe...
Studentka_mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 3 razy

Dystrybuanta rozkładu absolutnie ciągłego

Post autor: Studentka_mat »

Właśnie mam odpowiedziedz, \(\displaystyle{ P[|X|=1]=0}\) tylko nie wiem skąd ten wynik.
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Dystrybuanta rozkładu absolutnie ciągłego

Post autor: bb314 »

\(\displaystyle{ P[|X| = 1]= \int_{1}^{1} 2xe^{-x^2}dx=\ \red 0}\)
ODPOWIEDZ