Witam, mam problem z takim zadankiem, zobaczcie...
Fabryka produkuje śruby w trzech maszynach A1, A2, i A3, których produkcja wynosi odpowiednio 25%, 35% i 40% całej produkcji. Maszyny mają odpowiednio 5%, 4% i 2% braków. W sposób przypadkowy wybrano śrubę. Wówczas prawdopodobieństwo, że wyprodukowała ją maszyna A1, jeśli stwierdzono, że śruba jest brakiem równe jest?
Fabryka
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Fabryka
Braków: \(\displaystyle{ 0,05\cdot 0,25\ +\ 0,04\cdot 0,35\ +\ 0,02\cdot 0,4=0,0345}\)
Z \(\displaystyle{ A_1}\): \(\displaystyle{ 0,05\cdot 0,25=0,0125}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{0,0125}{0,0345}=\frac{25}{69}}\).
Z \(\displaystyle{ A_1}\): \(\displaystyle{ 0,05\cdot 0,25=0,0125}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{0,0125}{0,0345}=\frac{25}{69}}\).