Wykres dystrybuanty na podstawie wykresu gęstości
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 2 razy
Wykres dystrybuanty na podstawie wykresu gęstości
Witam wszystkich
Jak na podstawie wykresu gęstości (obrazek wyżej) narysować wykres dystrybuanty?
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 2 razy
Wykres dystrybuanty na podstawie wykresu gęstości
chyba takmiodzio1988 pisze:I ta gęstość przyjmuje np wartość trzy?
to jest treść zadania:
Funkcja gęstości prawdopodobieństwa ma kształt przedstawiony na rysunku. Naszkicuj kształt dystrybuanty (na osi Y zaznaczono jednostki umowne) .
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 2 razy
Wykres dystrybuanty na podstawie wykresu gęstości
nie mam pojęciamiodzio1988 pisze:a tak moze byc?
Pierw poszukałem tematu na google ale nic konkretnego nie było, więc tutaj szukam odpowiedzi na to zadanie.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wykres dystrybuanty na podstawie wykresu gęstości
Dystrybuantę liczy się ze wzoru
\(\displaystyle{ F(x)=\int_{-\infty}^{x}f(t)dt}\)
gdzie \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją gęstości.
Zabawne jest sformułowanie treści zadania pod kątem jednostek umownych. Cokolwiek to znaczy... Szczególnie, że gęstość powinna się całkować do jedynki po całej prostej, a tu o to ciężko...
\(\displaystyle{ F(x)=\int_{-\infty}^{x}f(t)dt}\)
gdzie \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją gęstości.
Zabawne jest sformułowanie treści zadania pod kątem jednostek umownych. Cokolwiek to znaczy... Szczególnie, że gęstość powinna się całkować do jedynki po całej prostej, a tu o to ciężko...
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 2 razy
Wykres dystrybuanty na podstawie wykresu gęstości
bez liczenia tej dystrybuanty sie nie obejdzie aby zrobic wykres?yorgin pisze:Dystrybuantę liczy się ze wzoru
\(\displaystyle{ F(x)=\int_{-\infty}^{x}f(t)dt}\)
gdzie \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją gęstości.
Zabawne jest sformułowanie treści zadania pod kątem jednostek umownych. Cokolwiek to znaczy... Szczególnie, że gęstość powinna się całkować do jedynki po całej prostej, a tu o to ciężko...
pytam bo gość który to zadał robi to jakoś intuicyjnie (bez liczenia)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wykres dystrybuanty na podstawie wykresu gęstości
Można zauważyć, że pochodną dystrybuanty jest funkcja gęstości. Być może w taki intuicyjny sposób tworzony jest ten wykres.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 2 razy
Wykres dystrybuanty na podstawie wykresu gęstości
yorgin pisze:Można zauważyć, że pochodną dystrybuanty jest funkcja gęstości. Być może w taki intuicyjny sposób tworzony jest ten wykres.
to jest odpowiedz do tego zadania ale jakim sposobem to zrobił już nie ma informacji
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 2 razy
Wykres dystrybuanty na podstawie wykresu gęstości
tam jest 0.3 - 06 - 1.0 ale faktycznie wygląda to jak 2.0miodzio1988 pisze:dystrybuanta i wartosci wieksze niz jeden? Niezle
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wykres dystrybuanty na podstawie wykresu gęstości
Jak rozważy się pochodną funkcji dystrybuanty z wykresu, to "widać" że wyjdzie funkcja gęstości (pomijając punkty, w których ta pochodna nie istnieje).
Jeśli znasz się na całkach i pochodnych, to ten wykres "rysowany na oko" wydaje się naturalny.
Z wykresu gęstości widać, że dystrybuanta najpierw rośnie szybko, potem wolniej, aż się wypłaszcza. Potem znów polowi zaczyna rosnąć, nabierając prędkości. Na przedziale \(\displaystyle{ [5,6]}\) dystrybuanta się zatrzymuje na stałym poziomie, po czym jednostajnym tempem rośnie.
Jeśli znasz się na całkach i pochodnych, to ten wykres "rysowany na oko" wydaje się naturalny.
Z wykresu gęstości widać, że dystrybuanta najpierw rośnie szybko, potem wolniej, aż się wypłaszcza. Potem znów polowi zaczyna rosnąć, nabierając prędkości. Na przedziale \(\displaystyle{ [5,6]}\) dystrybuanta się zatrzymuje na stałym poziomie, po czym jednostajnym tempem rośnie.