mocne prawo wielkich liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
stokrotka1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 1 lut 2013, o 11:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 15 razy

mocne prawo wielkich liczb

Post autor: stokrotka1992 »

Niech \(\displaystyle{ \left\{ X_{n}, n \ge 1\right\}}\) będzie ciągiem niezależnych zmiennych losowych o rozkładach dwupunktowych:
\(\displaystyle{ P\left[ X_{n}=0\right] = q_{n}}\)
\(\displaystyle{ P\left[ X_{n}=1\right]=p_{n}}\)
\(\displaystyle{ q_{n}+p_{n}=1, n \ge 1}\)
Sprawdzić, czy ten ciąg spełnia mocne prawo wielkich liczb.

Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ