rozkład jednostajny - błędy zaokrąglenia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
matpol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 7 sty 2013, o 12:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 1 raz

rozkład jednostajny - błędy zaokrąglenia

Post autor: matpol »

Jak robi się takie zadanie:
Dodajemy 10 000 liczb, każda z nich jest zaokrąglona z dokładnością do \(\displaystyle{ 10^{-m}}\). Zakładając, że błędy zaokrąglenia są niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładzie jednostajnym w przedziale \(\displaystyle{ ( -\frac{1}{2} \cdot 10^{-m}; \frac{1}{2} \cdot 10^{-m})}\), wyznaczyć przedział, w którym z prawdopodobieństwem 0,99 będzie zawierał się błąd sumy.
Studentka1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 3 razy

rozkład jednostajny - błędy zaokrąglenia

Post autor: Studentka1992 »

wystarczy zajrzeć do Krysickiego "Rachunek Parwodpodobieństwa" identyczne zadanie jest tam rozwiązane:-)
matpol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 7 sty 2013, o 12:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 1 raz

rozkład jednostajny - błędy zaokrąglenia

Post autor: matpol »

Musiałam je przeoczyć, dzięki!
Studentka1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 3 razy

rozkład jednostajny - błędy zaokrąglenia

Post autor: Studentka1992 »

Dokładnie zadanie 6.18
ODPOWIEDZ