rozkład Cauchy'ego - funkcja charakterystyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 10:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
rozkład Cauchy'ego - funkcja charakterystyczna
Wyznaczyć funkcję charakterystyczną zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) o rozkładzie Cauchy'ego z parametrami \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 1}\). Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=-2X+1}\) oraz \(\displaystyle{ EY}\).
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 10:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
rozkład Cauchy'ego - funkcja charakterystyczna
Jak ja nie wiem co to są te parametry 0 i 1 to co ja mam niby liczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
rozkład Cauchy'ego - funkcja charakterystyczna
funkcja gęstość prawdopodobieństwa w tym rozkładzie ma postać:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{a}{ \pi (a^2+(x-m)^2)}}\)
\(\displaystyle{ a>0}\) i \(\displaystyle{ m \in R}\) są parametrami, w tym przypadku mamy \(\displaystyle{ a=1}\) i \(\displaystyle{ m=0}\)
więc mamy:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{ \pi (1+x^2)}}\)
Czy tak?
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{a}{ \pi (a^2+(x-m)^2)}}\)
\(\displaystyle{ a>0}\) i \(\displaystyle{ m \in R}\) są parametrami, w tym przypadku mamy \(\displaystyle{ a=1}\) i \(\displaystyle{ m=0}\)
więc mamy:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{ \pi (1+x^2)}}\)
Czy tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
rozkład Cauchy'ego - funkcja charakterystyczna
i teraz liczę odpowiednią całkę i już mam funkcję charakterystyczną odpowiednią do tego zadania? czy coś jeszcze muszę zrobić?
rozkład Cauchy'ego - funkcja charakterystyczna
ehemmarina92 pisze: Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=-2X+1}\) oraz \(\displaystyle{ EY}\).
Proszę o pomoc.