Przeprowadzono doświadczenie polegające na badaniu zjawiska telepatii. W czasie trwania eksperymentu wykonano \(\displaystyle{ n}\) niezależnych prób; podczas każdej próby badana osoba miała za zadanie odgadnąć eksponowane hasło. Jakie jest prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ m}\) prawidłowych odgadnięć w czasie trwania eksperymentu \(\displaystyle{ \left( m \le n\right)}\), jeśli wiadomo, że dysponowano \(\displaystyle{ k}\) możliwymi hasłami i mechanizm eksponowania i odgadywana haseł był czysto przypadkowy?
Proszę o pomoc.
Prawdopodobieństwo sukcesu w doświadczeniu
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Prawdopodobieństwo sukcesu w doświadczeniu
A w czym masz dokładnie problem?
Wiesz jakie jest prawdopodobieństwo odgadnięcia hasła, jeśli masz \(\displaystyle{ k}\) możliwości?
Wiesz jakie jest prawdopodobieństwo odgadnięcia hasła, jeśli masz \(\displaystyle{ k}\) możliwości?
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 7 sty 2013, o 12:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo sukcesu w doświadczeniu
Czy powinno być tak :
k haseł, n prób, m prawidłowych odgadnięć
\(\displaystyle{ {n \choose m} k^{m} (1-k)^{n-m}}\) ?
k haseł, n prób, m prawidłowych odgadnięć
\(\displaystyle{ {n \choose m} k^{m} (1-k)^{n-m}}\) ?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Prawdopodobieństwo sukcesu w doświadczeniu
Prawdopodobieństwo odgadnięcia hasła wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{k}}\), a nie \(\displaystyle{ k}\).
Tak to wyjdzie Ci coś o wiele większego niż \(\displaystyle{ 1}\)
Tak to wyjdzie Ci coś o wiele większego niż \(\displaystyle{ 1}\)