gęstość-zmienne losowe dwuwymiarowe
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
gęstość-zmienne losowe dwuwymiarowe
Proszę o pomoc, i dokładne rozwiązanie:
Zmienne losowe \(\displaystyle{ X \ \ i \ \ Y}\) są niezależne o jednakowym rozkładzie jednostajnym na przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\). Wyznaczyć gęstość prawdopodobieństwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=\min\left\{ {X,Y}\right\}}\)
Zmienne losowe \(\displaystyle{ X \ \ i \ \ Y}\) są niezależne o jednakowym rozkładzie jednostajnym na przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\). Wyznaczyć gęstość prawdopodobieństwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=\min\left\{ {X,Y}\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
gęstość-zmienne losowe dwuwymiarowe
wiem, jak uzyskać gęstość z dystrybuanty. Ale nie widzę jak obliczyć ta dystrybuatnę
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
gęstość-zmienne losowe dwuwymiarowe
\(\displaystyle{ P(Z \le t)=1-P(Z>t)=1-P(X>t,Y>t)=1-P(X>t)P(Y>t)}\)
Musisz tylko znaleźć ile wynosi \(\displaystyle{ P(X>t),P(Y>t)}\)
Musisz tylko znaleźć ile wynosi \(\displaystyle{ P(X>t),P(Y>t)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
gęstość-zmienne losowe dwuwymiarowe
Czy powinno wyjść
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 0, \ \ \ dla \ z <0 \\ 2z, \ \ dla \ 0 \lez \le 1 \\ 0 \ \ \ dla z>1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 0, \ \ \ dla \ z <0 \\ 2z, \ \ dla \ 0 \lez \le 1 \\ 0 \ \ \ dla z>1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
gęstość-zmienne losowe dwuwymiarowe
zrobiłam to tak:
zmienne \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) mają jednakowe dystrybuanty :
\(\displaystyle{ F_{1}(x)=F_{1}(y)= \begin{cases} 0 \ \ dla \ \ x<0 \\ x \ \ dla \ 0 \le x \le 1 \\ 1 \ \ dla \ x>1 \end{cases}}\)
szukam dystrybuanty\(\displaystyle{ F}\) zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=\min{(X,Y)}}\)
\(\displaystyle{ F(z)=P\left[ \min{(X,Y)}<z\right] =P\left[ X<z,Y<z\right]}\)
z niezlaeżności zmiennych X,Y mam:
\(\displaystyle{ F(z)=P\left[ X<z\right] \cdot P\left[ Y<z\right] =\left[ F_{1}(z)\right]^2= \ \begin{cases} 0 \ \ dla \ \ z<0 \\ z^2 \ \ dla \ 0 \le z \le 1 \\ 1 \ \ dla \ z>1 \end{cases}}\)
teraz wykorzystując\(\displaystyle{ f(x)=F'(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 0 \ \ dla \ \ z<0 \\ 2z \ \ dla \ 0 \le z \le 1 \\ 0 \ \ dla \ z>1 \end{cases}}\)
co zrobiłam nie tak?
zmienne \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) mają jednakowe dystrybuanty :
\(\displaystyle{ F_{1}(x)=F_{1}(y)= \begin{cases} 0 \ \ dla \ \ x<0 \\ x \ \ dla \ 0 \le x \le 1 \\ 1 \ \ dla \ x>1 \end{cases}}\)
szukam dystrybuanty\(\displaystyle{ F}\) zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=\min{(X,Y)}}\)
\(\displaystyle{ F(z)=P\left[ \min{(X,Y)}<z\right] =P\left[ X<z,Y<z\right]}\)
z niezlaeżności zmiennych X,Y mam:
\(\displaystyle{ F(z)=P\left[ X<z\right] \cdot P\left[ Y<z\right] =\left[ F_{1}(z)\right]^2= \ \begin{cases} 0 \ \ dla \ \ z<0 \\ z^2 \ \ dla \ 0 \le z \le 1 \\ 1 \ \ dla \ z>1 \end{cases}}\)
teraz wykorzystując\(\displaystyle{ f(x)=F'(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 0 \ \ dla \ \ z<0 \\ 2z \ \ dla \ 0 \le z \le 1 \\ 0 \ \ dla \ z>1 \end{cases}}\)
co zrobiłam nie tak?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
gęstość-zmienne losowe dwuwymiarowe
A jak to się miewa do tego co napisałem?\(\displaystyle{ F(z)=P\left[ \min{(X,Y)}<z\right] =P\left[ X<z,Y<z\right]}\)
Masz do policzenia prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ P\left(\min(X,Y) \le t \right)}\)
Aby ta nierówność była spełniona wystarczy, że jedna ze zmiennych będzie mniejsza od \(\displaystyle{ t}\), druga może być większa, bo bierzemy minimum.
Natomiast jeśli mamy prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ P\left(\min(X,Y)>t \right)}\) to obie zmienne muszą spełniać nierówność, gdyż mniejsza z nich musi być większa.
Trzeba więc przekształcić wzór \(\displaystyle{ P(Z \le t)}\) w sposób jaki napisałem, aby skorzystać z niezależności.
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
gęstość-zmienne losowe dwuwymiarowe
Juz widze. Dzięki. mógłbyś mi napisac jak ostatecznie ma mi wyjść?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
gęstość-zmienne losowe dwuwymiarowe
\(\displaystyle{ 2-2x}\).
Ponieważ mamy minimum, to łatwiej nam trafić mniejsze liczby, więc intuicyjnie gęstość tam powinna być większa.
Ponieważ mamy minimum, to łatwiej nam trafić mniejsze liczby, więc intuicyjnie gęstość tam powinna być większa.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bełżyce
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 8 razy
gęstość-zmienne losowe dwuwymiarowe
Jak to znaleźć?pyzol pisze: Musisz tylko znaleźć ile wynosi \(\displaystyle{ P(X>t),P(Y>t)}\)
Zgubiłam się w momencie:
\(\displaystyle{ ... = 1-P(X>t)P(Y>t)=...}\)