funckcja charakterystyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bełżyce
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 8 razy
funckcja charakterystyczna
Obliczyć funkcję charakterystyczną zmiennej losowej o gęstości
\(\displaystyle{ f\left( x\right) = 4xI_{\left[ 0, \frac{1}{2} \right] }+\left( 4-4x\right)I_{\left( \frac{1}{2}, 1 \right] }}\)
\(\displaystyle{ f\left( x\right) = 4xI_{\left[ 0, \frac{1}{2} \right] }+\left( 4-4x\right)I_{\left( \frac{1}{2}, 1 \right] }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
funckcja charakterystyczna
Funkją charakterystyczną zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) nazywamy funkcję zespoloną zmiennej rzeczywistej :
\(\displaystyle{ \varphi:R \rightarrow C}\)
zdefiniowaną następująco:
\(\displaystyle{ \varphi(t)=Ee^{itX}}\)
Dla zmiennej losowej X typu ciągłego o funkcji gęstości \(\displaystyle{ f(x)}\):
\(\displaystyle{ \varphi(t)=Ee^{itX}=\int\limits_{- \infty }^{+ \infty }e^{itx}f(x) \mbox{d}x}\)
I mam liczyć z tego ostaniego wzoru?
\(\displaystyle{ \varphi:R \rightarrow C}\)
zdefiniowaną następująco:
\(\displaystyle{ \varphi(t)=Ee^{itX}}\)
Dla zmiennej losowej X typu ciągłego o funkcji gęstości \(\displaystyle{ f(x)}\):
\(\displaystyle{ \varphi(t)=Ee^{itX}=\int\limits_{- \infty }^{+ \infty }e^{itx}f(x) \mbox{d}x}\)
I mam liczyć z tego ostaniego wzoru?
-
- Użytkownik
- Posty: 179
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 179
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 3 razy
funckcja charakterystyczna
\(\displaystyle{ \frac{-4}{t^{2}} \left( 1+e^{it} \right)+ 8 \frac{1}{t^{2}} e^{ \frac{it}{2} }}\)
Bardzo ciężko się liczy, czy powyższy wynik jest poprawny?
Bardzo ciężko się liczy, czy powyższy wynik jest poprawny?
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 7 sty 2013, o 12:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 1 raz
funckcja charakterystyczna
Strasznie dziwnie Ci wyszło, ja mam
\(\displaystyle{ \varphi(t)= 4e^{it}(1+e-2 \sqrt{e} )}\)
\(\displaystyle{ \varphi(t)= 4e^{it}(1+e-2 \sqrt{e} )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
funckcja charakterystyczna
a ja mam:
\(\displaystyle{ \varphi(t)=\frac{4}{it}\left( -2e^{\frac{1}{2}it}+e^{it}+1\right)}\)
\(\displaystyle{ \varphi(t)=\frac{4}{it}\left( -2e^{\frac{1}{2}it}+e^{it}+1\right)}\)