Funkcja charakterystyczna rozkładu Cauchy'ego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
alekksis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 lis 2011, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: P.

Funkcja charakterystyczna rozkładu Cauchy'ego

Post autor: alekksis »

Mam do obliczenia zadanie
Wyznaczyć funkcję charakterystyczną zmiennej losowej X o rozkładzie Cauchy'ego z parametrami 0 i 1 . Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y = -2X + 1}\) oraz EY.

Zaczęłam liczyć f. charakterystyczną dla parametrów 0 i 1
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{\pi(1+x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \varphi(t)= \int_{-\infty}^{\infty} e^{itx} \frac{1}{\pi(1+x^{2}} dx = \frac{e^{it}}{\pi} \int_{-\infty}^{\infty} \frac{e^{x}}{1+x^{2}}}\) i jeśli to jest dobrze to jak policzyć dalej taką calkę i resztę zadaniai?
ODPOWIEDZ