Prawdopodobieństwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lambda044
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 lut 2013, o 14:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 3 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: lambda044 »

Cześć. Czy ktoś mógłby mi pomóc ? Otóż sprawa ma się następująco. Firma X produkuje komórki w fabrykach A i B. Wadliwość fabryki A to 5% a fabryki B 10%. Fabryka A produkuje 25 % komórek. Oblicz :
a) oblicz prawdopodobieństwo, że losowo kupiona komórka firmy X jest wadliwa
b) oblicz prawdopodobieństwo,że jeśli losowo kupiona komórka jest wadliwa to wyprodukowano ją w fabryce A.

Podpunkt A zrobiłem. P(W)=P(W|A)P(A)= \(\displaystyle{ \frac{7}{80}}\) . Jednak mam problem z podpunktem b. Wiem,że muszę skorzystać z prawd.warunkowego P(A|W)= \(\displaystyle{ \frac{P(A \cap W)}{P(W)}}\) Jednak nie wiem jak wyznaczyć prawdopodobieństwo iloczynu A i W. Prosiłbym o pomoc w tej kwestii.
Z góry dziękuję.
ODPOWIEDZ