Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania albo przynajmniej podpowiedzi od czego zacząć. Teorię nt Łańcuchów Markowa znam, umiem rozwiązywać prostsze zadania, jednak z tym zupełnie utknęłam. Nie znam niestety prawidłowego wyniku.
Ze zbioru \(\displaystyle{ {1,2,3,4}}\) losujemy po jednej liczbie ze zwracaniem. Niech \(\displaystyle{ X _{n} =k}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ k}\) jest największą z liczb, która się pojawiła w n początkowych losowaniach.
a) podać macierz prawdopodobieństw przejścia łańcucha Markowa \(\displaystyle{ (X _{n} :n \ge 1)}\)
b) wyznaczyć prawdopodobieństwa zdarzenia \(\displaystyle{ \{ X _{2} =2, X _{3} =3 \}}\) .
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Łańcuch Markowa
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 lut 2013, o 01:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Łańcuch Markowa
Ostatnio zmieniony 6 lut 2013, o 12:30 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Łańcuch Markowa
a) Załóżmy, że do tej pory największą wylosowaną liczbą była \(\displaystyle{ 2}\). Jakie jest prawdopodobieństwo, że po następnym losowaniu największą dotychczas wylosowaną liczbą będzie \(\displaystyle{ 4}\)? Takie jak prawdopodobieństwo wylosowania \(\displaystyle{ 4}\) w pojedynczym losowaniu. Zatem \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X_{n+1}=4|X_n=2)=\frac14}\). Pozostałe elementy macierzy liczymy podobnie.
b) Możliwe ciągi wylosowanych liczb, to \(\displaystyle{ (1,2,3,\ldots)}\), \(\displaystyle{ (2,1,3,\ldots)}\), \(\displaystyle{ (2,2,3,\ldots)}\), gdzie trzy kropki oznaczają dowolny ciąg.
b) Możliwe ciągi wylosowanych liczb, to \(\displaystyle{ (1,2,3,\ldots)}\), \(\displaystyle{ (2,1,3,\ldots)}\), \(\displaystyle{ (2,2,3,\ldots)}\), gdzie trzy kropki oznaczają dowolny ciąg.