rozkład poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ania2132
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 18 sty 2012, o 15:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

rozkład poissona

Post autor: ania2132 »

Zmienne \(\displaystyle{ X,Y}\) są niezależne i mają rozkład Poissona z parametrami 2 i 5 (odpowiednio).
a)Opisz rozkład zmiennej \(\displaystyle{ X+Y}\) b) Oblicz \(\displaystyle{ E(X+Y|X)}\).
Ostatnio zmieniony 5 lut 2013, o 20:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

rozkład poissona

Post autor: tometomek91 »

Spróbuj policzyć takie coś:
\(\displaystyle{ P(X+Y=k)=\sum_{i+j=k} P(X=i,Y=j)}\)
ODPOWIEDZ