Funkcja regresji sumy zmiennych losowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
iquel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 5 paź 2008, o 11:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bośnia
Podziękował: 3 razy

Funkcja regresji sumy zmiennych losowych

Post autor: iquel »

Witam,
zastanawiam się jak zrobić następujące zadanie,
dodam, że robienie tego z rozkładu warunkowego a później liczenie tej funkcji regresji z WWO wydaje się niesamowicie mozolne rachunkowo i wątpie, że to jest "szukany" sposób, być może jest jakiś myk na to?

Zmienne \(\displaystyle{ X_{1},...,X_{25}}\) są niezależne i mają rozkłady \(\displaystyle{ N(0,1)}\). Niech \(\displaystyle{ U= \sum_{i=1}^{10} X_{i}}\) oraz \(\displaystyle{ V=\sum_{i=1}^{25} X_{i}}\). Wyznaczyć funkcję regresji zmiennej \(\displaystyle{ U^2}\) względem \(\displaystyle{ V}\)

Wiem, że niby wypadałoby uniezależnić te sumy, no ale później jakaś masakra jest.
Z góry dzięki za pomoc.
Nesquik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 410
Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 25 razy

Funkcja regresji sumy zmiennych losowych

Post autor: Nesquik »

Podbijam
ODPOWIEDZ