Dystrybuanta z prawdopodobieństwem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Lucky9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 gru 2012, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Dystrybuanta z prawdopodobieństwem

Post autor: Lucky9 »

Witam. Mam problem z następującym zadaniem :
Na podstawie danych z tabeli wyznacz dystrybuantę F(X) oraz oblicz P(-2.5<x<-0.5) jeżeli E(X)=-0.5.
xi -3 -2 -1 0 1 2
Pi 0.1 0.15 x x 0.15 0.1

Jak wyliczyć wartości dla -1 i 0?
mateus_cncc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 54 razy

Dystrybuanta z prawdopodobieństwem

Post autor: mateus_cncc »

\(\displaystyle{ E(X)= \sum_{i=1}^{n} x _{i} \cdot p _{i}}\)
Lucky9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 gru 2012, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Dystrybuanta z prawdopodobieństwem

Post autor: Lucky9 »

To oznacza, że dla -1 i 0 będą takie same wartości?
mateus_cncc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 54 razy

Dystrybuanta z prawdopodobieństwem

Post autor: mateus_cncc »

tak
ODPOWIEDZ