Witam po raz kolejny.
Trafiłem na inne zadanie, i z nim już nie wiem jak sobie poradzić.
Oto jego treść:
Rzucamy dwa razy monetą. Zmienna losowa X przyjmuje wartość równą różnicy liczby wyrzuconych orłów i reszek. Znajdź rozkład prawdopodobieństwa zmiennej X oraz jej wartość oczekiwaną, wariancję i odchylenie standardowe.
Wnioskuje że zmienna przyjmuje wartości -2 (gdy mamy dwie reszki), 2 (gdy mamy dwa orły) oraz 0 (gdy mamy orła i reszkę).
Ale co dalej? Jak ruszyć z zadaniem? Myślę że z wartością oczekiwaną, wariancją i odchyleniem sobie poradzę, ale jak znaleźć rozkład prawdopodobieństwa tej zmiennej X?
Rozkład prawdopodobieństwa
Rozkład prawdopodobieństwa
Jakie są prawdopodobieństwa zdarzeń odpowiadających poszczególnym wartościom zmiennej losowej? Przecież dobrze opisałeś jej wartości. Teraz potrzebujesz rozkładu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 15 maja 2010, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brzesko
- Podziękował: 5 razy
Rozkład prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ |\Omega| = (O,R) (O,O) (R,O) (R,R)}\)
dla X = -2: \(\displaystyle{ P(X) = 1/4}\)
dla X = 2: \(\displaystyle{ P(X) = 1/4}\)
dla X = 0: \(\displaystyle{ P(X) = 1/2}\)
Jak dalej z tym postąpić? Rozumiem że tutaj muszę zastosować dyskretny rozkład prawdopodobieństwa bo mam przeliczalną ilość wartości. Ale jak z tego co mam obecnie wyciągnąć wartość oczekiwaną, wariancję itd?
EDIT:
Poczytałem i wniosek następujący: To powyżej to jest już gotowy rozkład dwumianowy.
Jego wartość oczekiwana to: \(\displaystyle{ EX = (-2) \cdot \frac{1}{4} + 2 \cdot \frac{1}{4} + 0 \cdot \frac{1}{2} = 0}\)
Jego wariancja to: \(\displaystyle{ Var(X) = [(-2)^{2} \cdot \frac{1}{4} + (2)^{2} \cdot \frac{1}{4} + (0)^{2} \cdot \frac{1}{2}] - 0^{2} = 2}\)
Jego odchylenie standardowe to \(\displaystyle{ \sqrt{Var(X)} = \sqrt{2}}\)
Czy mógłby ktoś rzucić okiem i sprawdzić te wyniki? Z góry wielkie dziękuje, pozdrawiam.
dla X = -2: \(\displaystyle{ P(X) = 1/4}\)
dla X = 2: \(\displaystyle{ P(X) = 1/4}\)
dla X = 0: \(\displaystyle{ P(X) = 1/2}\)
Jak dalej z tym postąpić? Rozumiem że tutaj muszę zastosować dyskretny rozkład prawdopodobieństwa bo mam przeliczalną ilość wartości. Ale jak z tego co mam obecnie wyciągnąć wartość oczekiwaną, wariancję itd?
EDIT:
Poczytałem i wniosek następujący: To powyżej to jest już gotowy rozkład dwumianowy.
Jego wartość oczekiwana to: \(\displaystyle{ EX = (-2) \cdot \frac{1}{4} + 2 \cdot \frac{1}{4} + 0 \cdot \frac{1}{2} = 0}\)
Jego wariancja to: \(\displaystyle{ Var(X) = [(-2)^{2} \cdot \frac{1}{4} + (2)^{2} \cdot \frac{1}{4} + (0)^{2} \cdot \frac{1}{2}] - 0^{2} = 2}\)
Jego odchylenie standardowe to \(\displaystyle{ \sqrt{Var(X)} = \sqrt{2}}\)
Czy mógłby ktoś rzucić okiem i sprawdzić te wyniki? Z góry wielkie dziękuje, pozdrawiam.