Karty - Prawdopodobieństwo że każdy gracz otrzyma króla

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
IgorS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 maja 2010, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzesko
Podziękował: 5 razy

Karty - Prawdopodobieństwo że każdy gracz otrzyma króla

Post autor: IgorS »

Witam.

Mam takie zadanie:

Rozdajemy standardową talię 52 kart czterem graczom po 13 kart. Oblicz prawdopodobieństwo że każdy gracz otrzyma dokładnie jednego króla.

Liczba "kombinacji":
\(\displaystyle{ |\Omega| = {52 \choose 13} \cdot {39 \choose 13} \cdot {26 \choose 13} \cdot {13 \choose 13}}\)
Liczba "zdarzeń sprzyjających"":
\(\displaystyle{ |A| = {4 \choose 1}{48 \choose 12} \cdot {3 \choose 1}{36 \choose 12} \cdot {2 \choose 1}{24 \choose 12} \cdot {1 \choose 1}{12 \choose 12}}\)

Wynik: \(\displaystyle{ P(A) = \frac{|A|}{|\Omega|}}\)

Czy mógłby ktoś rzucić okiem i sprawdzić ten wynik? Z góry wielkie dziękuje, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2013, o 21:24 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
lesmate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 39 razy

Karty - Prawdopodobieństwo że każdy gracz otrzyma króla

Post autor: lesmate »

Według mnie ok.
ODPOWIEDZ