Prawdopodobieństwo wyprodukowania wadliwego towaru

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
artias007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy

Prawdopodobieństwo wyprodukowania wadliwego towaru

Post autor: artias007 »

Witam! Mógłby ktoś sprawdzić czy zadanie rozwiązałem poprawnie?

"Wadliwość produkcji wynosi 0,1%. Pobieramy losowo 100 sztuk. Obliczyć że wśród nich są co najwyżej 2 wadliwe sztuki."

\(\displaystyle{ e=2,71828}\)
\(\displaystyle{ p=0,001}\)
\(\displaystyle{ n=100}\)
\(\displaystyle{ \lambda = 100*0,001=0,1}\)
\(\displaystyle{ k=2}\)

\(\displaystyle{ P(X=2) = \frac{0,1 ^{2}*2,71828 ^{-0,1} }{2!} = 0,018}\)

Odp. Prawdopodobieństwo że przy produkcji 100 sztuk, 2 sztuki będą wadliwe wynosi 1,8%
sympatia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 8 sty 2012, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 3 razy

Prawdopodobieństwo wyprodukowania wadliwego towaru

Post autor: sympatia17 »

Jest OK.
ODPOWIEDZ