Proszę o sprawdzenie czy użyłem dobrą metodę. Obliczenia sa raczej dobrze chodzi mi o samą metodę
Student potrafi odpowiedzieć na 20 z 25 pytań. Obliczyć prawdopodobieństwo że student zna odpowiedź na 3 pytania.
\(\displaystyle{ {25 \choose 3} = 2300}\)
\(\displaystyle{ {20 \choose 3} = 1140}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{1140}{2300} = 0,4956}\)
Odp. Prawdopodobieństwo że student zna odpowiedź na 3 zadane mu pytania wynosi 49,6%
Prawdopodobieństwo wylosowani pytań na egz
- Vieshieck
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 59 razy
Prawdopodobieństwo wylosowani pytań na egz
Ja bym spróbował tak:
Szansa, że odpowie dobrze na pierwsze pytanie to 20/25. Na drugie - 19/24 i na trzecie 18/23. Wynik jest ten sam, więc chyba obaj mamy ok
Szansa, że odpowie dobrze na pierwsze pytanie to 20/25. Na drugie - 19/24 i na trzecie 18/23. Wynik jest ten sam, więc chyba obaj mamy ok