tożsamość - prawdopodobieństwo sumy zbiorów
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 15 razy
tożsamość - prawdopodobieństwo sumy zbiorów
Udowodnić, że dla dowolnych zdarzeń losowych \(\displaystyle{ A, B \in F}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B \cup C\right)=P\left( A\right) +P\left( B\right)+P\left( C\right) - P\left( A \cap B\right)}\)
Czy to powinno być tak:
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B \cup C\right)=P\left( A \cup B\right)+P\left( C\right) = P\left( A\right) +P\left( B\right)- P\left( A \cap B\right) +P\left( C\right)}\)?
Ale przecież różne rozbicie sumy świadczy o tym, że zdarzenia \(\displaystyle{ A \cup B}\) oraz \(\displaystyle{ C}\) są niezależne, natomiast zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ B}\) są zależne, jednak nie ma o tym mowy w treści zadania. Ponadto w treści zadania jest napisane "dla dowolnych \(\displaystyle{ A, B \in F}\)" a nie "dla dowolnych \(\displaystyle{ A, B, C \in F}\)" - czy to ma jakieś znaczenie? Bo moim zdaniem w zadaniu jest błąd i ktoś kto je przepisywał zgubił zdarzenie \(\displaystyle{ C}\).
Proszę o pomoc i dobre rozwiązanie, jeżeli moje jest błędne (bo zupełnie nie wiem dlaczego miałoby być poprawne).
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B \cup C\right)=P\left( A\right) +P\left( B\right)+P\left( C\right) - P\left( A \cap B\right)}\)
Czy to powinno być tak:
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B \cup C\right)=P\left( A \cup B\right)+P\left( C\right) = P\left( A\right) +P\left( B\right)- P\left( A \cap B\right) +P\left( C\right)}\)?
Ale przecież różne rozbicie sumy świadczy o tym, że zdarzenia \(\displaystyle{ A \cup B}\) oraz \(\displaystyle{ C}\) są niezależne, natomiast zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ B}\) są zależne, jednak nie ma o tym mowy w treści zadania. Ponadto w treści zadania jest napisane "dla dowolnych \(\displaystyle{ A, B \in F}\)" a nie "dla dowolnych \(\displaystyle{ A, B, C \in F}\)" - czy to ma jakieś znaczenie? Bo moim zdaniem w zadaniu jest błąd i ktoś kto je przepisywał zgubił zdarzenie \(\displaystyle{ C}\).
Proszę o pomoc i dobre rozwiązanie, jeżeli moje jest błędne (bo zupełnie nie wiem dlaczego miałoby być poprawne).
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
tożsamość - prawdopodobieństwo sumy zbiorów
Jeden i drugi zapis jest nieprawidłowy. Dla trzech zdarzeń
\(\displaystyle{ P(A\cup B\cup C)=P(A)+P(B)+P(C)-P(A\cap B)-P(A\cap C)-P(B\cap C)+P(A\cap B\cap C)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B\cup C)=P(A)+P(B)+P(C)-P(A\cap B)-P(A\cap C)-P(B\cap C)+P(A\cap B\cap C)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 15 razy
tożsamość - prawdopodobieństwo sumy zbiorów
No właśnie, ale polecenie brzmi:
Udowodnić, że dla dowolnych zdarzeń losowych \(\displaystyle{ A, B \in F}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B \cup C\right)=P\left( A\right) +P\left( B\right)+P\left( C\right) - P\left( A \cap B\right)}\)
I ja nie wiem jak zrobić to zadanie.
Udowodnić, że dla dowolnych zdarzeń losowych \(\displaystyle{ A, B \in F}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B \cup C\right)=P\left( A\right) +P\left( B\right)+P\left( C\right) - P\left( A \cap B\right)}\)
I ja nie wiem jak zrobić to zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
tożsamość - prawdopodobieństwo sumy zbiorów
Coś jest nie tak w treści tego zadania (czegoś brakuje).
Przecież wystarczy wziąć zdarzenie \(\displaystyle{ C}\), które jest np. zawarte w zdarzeniu \(\displaystyle{ A}\).
Wtedy
\(\displaystyle{ P(A\cup B\cup C)=P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
a to nie jest to samo co w Twoim zadaniu \(\displaystyle{ P(A)+P(B){\red + P(C)}-P(A\cap B)}\)
Przecież wystarczy wziąć zdarzenie \(\displaystyle{ C}\), które jest np. zawarte w zdarzeniu \(\displaystyle{ A}\).
Wtedy
\(\displaystyle{ P(A\cup B\cup C)=P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
a to nie jest to samo co w Twoim zadaniu \(\displaystyle{ P(A)+P(B){\red + P(C)}-P(A\cap B)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 15 razy
tożsamość - prawdopodobieństwo sumy zbiorów
Ale gdyby zdarzenia \(\displaystyle{ A \cup B}\) oraz \(\displaystyle{ C}\) były takie, że:
\(\displaystyle{ \left( A \cup B\right) \cap C = \emptyset}\), to wtedy można zapisać:
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B \cup C\right) = P\left( A \cup B\right) + P\left( C\right)}\)
\(\displaystyle{ \left( A \cup B\right) \cap C = \emptyset}\), to wtedy można zapisać:
\(\displaystyle{ P\left( A \cup B \cup C\right) = P\left( A \cup B\right) + P\left( C\right)}\)
Ostatnio zmieniony 3 lut 2013, o 16:48 przez stokrotka1992, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
tożsamość - prawdopodobieństwo sumy zbiorów
Gdyby tak było to wtedy te na czerwono zerowały by się i wszystko by się zgadzało.
\(\displaystyle{ P(A\cup B\cup C)=
P(A)+P(B)+P(C)-P(A\cap B) {\red -P(A\cap C)-P(B\cap C)+P(A\cap B\cap C)}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B\cup C)=
P(A)+P(B)+P(C)-P(A\cap B) {\red -P(A\cap C)-P(B\cap C)+P(A\cap B\cap C)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 15 razy
tożsamość - prawdopodobieństwo sumy zbiorów
Edytowałam, bo niezależność dotyczy iloczynu.-- 3 lut 2013, o 16:58 --Czyli gdy te zdarzenia są rozłączne, to wszystko się zgadza?