Prawdopodobieństwo, rozkład Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
artias007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy

Prawdopodobieństwo, rozkład Poissona

Post autor: artias007 »

Witam! Mam problem z rozwiązaniem tego zadania.

"Wadliwość produkcji wynosi 0,1%. Pobieramy losowo 100 sztuk. Obliczyć że wśród nich są co najwyżej 2 wadliwe sztuki."

\(\displaystyle{ e=2,71828}\)
\(\displaystyle{ p=0,001}\)
\(\displaystyle{ n=100}\)
\(\displaystyle{ \lambda = 100*0,001=0,1}\)
\(\displaystyle{ k=2}\)

\(\displaystyle{ P(X=2) = \frac{0,1 ^{2}*2,71828 ^{-0,1} }{2!} = 0,018}\)

Odp. Prawdopodobieństwo że przy produkcji 100 sztuk, 2 sztuki będą wadliwe wynosi 1,8%
Ostatnio zmieniony 3 lut 2013, o 18:03 przez artias007, łącznie zmieniany 1 raz.
lesmate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 39 razy

Prawdopodobieństwo, rozkład Poissona

Post autor: lesmate »

schemat znasz.. Podstaw pod wzór.
artias007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy

Prawdopodobieństwo, rozkład Poissona

Post autor: artias007 »

Podstawione.
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze?
lesmate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 39 razy

Prawdopodobieństwo, rozkład Poissona

Post autor: lesmate »

wzór ok, działanie dobre, ale jak wrzuciłem w arkusz to mi \(\displaystyle{ 0,0452}\) wyrzucił
ODPOWIEDZ