Prawdopodobieństwo wylosowania wadliwej puszki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
artias007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania wadliwej puszki

Post autor: artias007 »

Proszę o sprawdzenie rozwiązania:

W skrzynce znajduje się 50 konserw w tym 3 uszkodzone. Ze szkrzynki wyjęto 7 puszek. Oblicz prawdopodobieństwo że:
a) wszystkie będą dobre
b) wśród wyjętych puszek będzie dokładnie jedna uszkodzona

\(\displaystyle{ {50 \choose 7} = \frac{50!}{7!*43!} = 99884400}\)

a) wszystkie dobre

A - 7 puszek i wszystkie dobre
B- 7 puszek i 1 lub 2 lub 3 uszkodzone

\(\displaystyle{ B= {3 \choose 3} * {47 \choose 4} + {3 \choose 2} * {47 \choose 5} + {3 \choose 1} * {47 \choose 6} = 36992901}\)

\(\displaystyle{ P(B) = \frac{36992901}{99884400} = 0,37}\)

\(\displaystyle{ A = 99884400 - 36992901 = 62891499}\)

\(\displaystyle{ P(A) = \frac{62891499}{99884400} = 0,63}\)

Odp: Prawdopodobieństwo że wszystkie będą dobre wynosi 63%

b) wśród wyjętych puszek będzie dokładnie jedna uszkodzona

A - jedna puszka jest wadliwa i 6 dobrych

\(\displaystyle{ A = {3 \choose 1} * {47 \choose 6} = 32212719}\)

\(\displaystyle{ P(A) = \frac{32212719}{99884400} = 0,322}\)

Odp: Prawdopodobieństwo że wśród puszek będzie jedna wadliwa wynosi 32%
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania wadliwej puszki

Post autor: acmilan »

Jest ok. W a) wystarczyło policzyć \(\displaystyle{ {47\choose 7}}\)
artias007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania wadliwej puszki

Post autor: artias007 »

Dzięki!
ODPOWIEDZ