Losowanie kul bez zwracania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
artias007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy

Losowanie kul bez zwracania

Post autor: artias007 »

Poproszę o sprawdzenie czy moje rozwiązanie jest poprawne:

"Z urny zawierającej 6 czarnych i 4 białe kule losujemy bez zwracania 5 kul. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród nich są co najmniej 2 kule białe"


\(\displaystyle{ {10 \choose 5} = 252}\)

A - wśród 5 kul są 2 lub 3 lub 4 kule białe

\(\displaystyle{ A = {4 \choose 2} * {6 \choose 3} + {4 \choose 3} * {6 \choose 2} + {4 \choose 4} * {6 \choose 1} = 186}\)

\(\displaystyle{ P = \frac{186}{252} \approx 0,74}\)

Odp: Prawdopodobieństwo że co najmniej 2 kule będą koloru białego wynosi 74%
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Losowanie kul bez zwracania

Post autor: piasek101 »

Sposób ok (tylko nie przybliżaj). Rachunków nie sprawdzałem.
artias007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy

Losowanie kul bez zwracania

Post autor: artias007 »

OK, dzięki za sprawdzenie
ODPOWIEDZ