Poproszę o sprawdzenie czy moje rozwiązanie jest poprawne:
"Prawdopodobieństwo że ziarno kukurydzy wykiełkuje jest równe 0,9. Dla celów doświadczalnych wybrano 10 ziaren. Oblicz prawdopodobieństwo, że wykiełkuje co najmniej 8 ziaren."
Propozycja mojego rozwiązania
p=0,9 ; q=0,1
\(\displaystyle{ 0,9 ^{8} * 0,1 ^{2} + 0,9 ^{9} * 0,1 ^{1} + 0,9 ^{10} * 0,1 ^{0} = 0,39}\)
Odp. Prawdopodobieństwo że wykiełkuje co najmniej 8 ziaren wynosi 39%
Prawdopodobieństwo wykiełkowania ziaren
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 lut 2013, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
Prawdopodobieństwo wykiełkowania ziaren
\(\displaystyle{ \frac{10!}{8!*2!} * 0,9^{8} *0,1 ^{2} = 0,19}\)
\(\displaystyle{ \frac{10!}{9!} * 0,9 ^{9} * 0,1 ^{1} = 0,38}\)
\(\displaystyle{ \frac{10!}{10!*0!} * 0,9 ^{10} *0,1 ^{0} = 0}\)
\(\displaystyle{ 0,19 + 0,38 + 0 = 0,57}\)
Teraz dobrze?
\(\displaystyle{ \frac{10!}{9!} * 0,9 ^{9} * 0,1 ^{1} = 0,38}\)
\(\displaystyle{ \frac{10!}{10!*0!} * 0,9 ^{10} *0,1 ^{0} = 0}\)
\(\displaystyle{ 0,19 + 0,38 + 0 = 0,57}\)
Teraz dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 lut 2013, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
Prawdopodobieństwo wykiełkowania ziaren
No tak. Poprawka:
\(\displaystyle{ \frac{10!}{8!*2!} * 0,9^{8} *0,1 ^{2} = 0,19}\)
\(\displaystyle{ \frac{10!}{9!} * 0,9 ^{9} * 0,1 ^{1} = 0,38}\)
\(\displaystyle{ \frac{10!}{10!*0!} * 0,9 ^{10} *0,1 ^{0} = 0,34}\)
\(\displaystyle{ 0,19 + 0,38 + 0,34 = 0,91}\)
Odp. Prawdopodobieństwo że wykiełkuje co najmniej 8 ziaren wynosi 91%
Czy to są poprawne obliczenia?
\(\displaystyle{ \frac{10!}{8!*2!} * 0,9^{8} *0,1 ^{2} = 0,19}\)
\(\displaystyle{ \frac{10!}{9!} * 0,9 ^{9} * 0,1 ^{1} = 0,38}\)
\(\displaystyle{ \frac{10!}{10!*0!} * 0,9 ^{10} *0,1 ^{0} = 0,34}\)
\(\displaystyle{ 0,19 + 0,38 + 0,34 = 0,91}\)
Odp. Prawdopodobieństwo że wykiełkuje co najmniej 8 ziaren wynosi 91%
Czy to są poprawne obliczenia?