Jak liczy się funkcję charakterystyczną z tak przedstawioną gęstością?
\(\displaystyle{ f(x)= 4x I_{[0; \frac{1}{2}]} + (4-4x) I_{[ \frac{1}{2} ;1]}}\)
Funkcja charakterystyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Funkcja charakterystyczna
Tak jak z każdej innej:
\(\displaystyle{ \varphi (t)= \int_{0}^{1 \slash 2} e^{itx}4x \ dx + \int_{1 \slash 2}^{1} e^{itx}(4-4x) \ dx}\)
\(\displaystyle{ \varphi (t)= \int_{0}^{1 \slash 2} e^{itx}4x \ dx + \int_{1 \slash 2}^{1} e^{itx}(4-4x) \ dx}\)