Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
GluEEE
Użytkownik
Posty: 924 Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy
Post
autor: GluEEE » 2 lut 2013, o 20:06
Rzucamy monetą, dopóki nie pojawi się orzeł, jednak nie więcej niż 3 razy. Za wyrzucenie reszki otrzymujemy 1 punkt, a za orła 2 punkty. Jaka jest szansa na zdobycie 3-ech punktów?
Wyszło mi 50%, poprzez rozpisanie w tabelce. Są jakieś inne sposoby?
GluEEE
Użytkownik
Posty: 924 Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy
Post
autor: GluEEE » 2 lut 2013, o 20:46
Nie wiem, czy to dobrze, ponieważ z prawdopodobieństwem miałem styczność tylko 4fun . Więc tak:
Orzeł 2 punkty
reszka+orzeł 3 punkty
reszka+reszka+orzeł 4 punkty
reszka+reszka+reszka 3 punkty
Na 4 możliwe kombinacje w dwóch wypadają 3 punkty.
piasek101
Użytkownik
Posty: 23496 Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 » 2 lut 2013, o 20:53
Ale te sytuacje nie są jednakowo prawdopodobne.
Np orzeł za pierwszym razem masz na 0,5.
GluEEE
Użytkownik
Posty: 924 Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy
Post
autor: GluEEE » 2 lut 2013, o 20:55
Ale tam jest szansa na zdobycie 3 punktów. Chociaż co ja mówię.. 2 gim. Dobra, to jak to ma wyglądać?
piasek101
Użytkownik
Posty: 23496 Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 » 2 lut 2013, o 20:59
Reszka - orzeł to \(\displaystyle{ 0,5\cdot 0,5}\) .
Reszka-reszka-orzeł to \(\displaystyle{ 0,5\cdot 0,5\cdot 0,5}\)
GluEEE
Użytkownik
Posty: 924 Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy
Post
autor: GluEEE » 2 lut 2013, o 20:59
Proszę o wyjaśnienie i opis.
piasek101
Użytkownik
Posty: 23496 Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 » 2 lut 2013, o 21:04
Już Ci w zasadzie opisałem.
Reszka albo orzeł masz każde (w jednym rzucie) na 50%.
Czyli sytuacja 1) na 50%
2) \(\displaystyle{ 0,5\cdot 0,5=25\%}\)
3) \(\displaystyle{ 0,5\cdot 0,5\cdot 0,5=12,5\%}\)
4) \(\displaystyle{ 0,5\cdot 0,5\cdot 0,5=12,5\%}\)
GluEEE
Użytkownik
Posty: 924 Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy
Post
autor: GluEEE » 2 lut 2013, o 21:05
Czyli mam dać odpowiedź: 50%, 25% oraz 12,5%?
piasek101
Użytkownik
Posty: 23496 Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 » 2 lut 2013, o 21:06
Masz zsumować 2) i 4) bo tu masz 3pkt.
GluEEE
Użytkownik
Posty: 924 Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy
Post
autor: GluEEE » 2 lut 2013, o 21:08
Czyli 25%? Przepraszam, jestem zielony w tym o.O
piasek101
Użytkownik
Posty: 23496 Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 » 2 lut 2013, o 21:25
Ale dodać 25% (2 sytuacja) i 12,5% (4 sytuacja).
GluEEE
Użytkownik
Posty: 924 Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy
Post
autor: GluEEE » 2 lut 2013, o 21:32
Hmm... okej. Nie ogariam prawdopodobieństwa...