Prawdopodobieństwo z dystrybuanty

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mkool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 31 sty 2013, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Prawdopodobieństwo z dystrybuanty

Post autor: mkool »

Witam,
Chciałem zapytać, czy poprawnie obliczyłem:
(rozkład normalny standaryzowany \(\displaystyle{ N(0,1))}\)
\(\displaystyle{ P \left( X \ge - \frac{1}{4} \right) =1-P \left( x \le - \frac{1}{4} \right) =1- \left[ 1-\Phi \left( \frac{1}{4} \right) \right] =1- \left( 1-0,587 \right) =0,587}\)
?
Ostatnio zmieniony 1 lut 2013, o 15:56 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Prawdopodobieństwo z dystrybuanty

Post autor: Mistrz »

Masz dobrze
ODPOWIEDZ